כאבי בטן ומעי רגיז

כאבי בטן ומעי רגיז

כאבי בטן ובעיות עיכול ללא ממצא רפואי

תסמונת המעי הרגיז, או המעי הרגיש, נקראת גם IBS – Irritable Bowel Syndrome הנה מצב מתמשך של כאבי בטן, נפיחות, תחושות לא נוחות במערכת בעיכול, עצירות או שלשולים ללא הסבר רפואי. מדובר בתלונה השכיחה ביותר הקשורה לעיכול. במחקרים נמצא קשר בין תסמונת המעי הרגיש לבין נטייה לחרדה מסוגים שונים, רגישות לכאבים, מתח נפשי, דיכאון, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית ורגישות בין אישית. כמחצית מהסובלים מהתסמונת אשר תושאלו במחקר, ציינו כי מצבי לחץ מעצימים את התסמינים.  אין עדיין הסבר חד משמעי לכך, אך  הכינוי "מעי רגיש" עשוי לרמז על כמה מהמקורות לתסמונת. ישנם מספר הסברים פסיכולוגים-עצביים:

רגישות מערכת העיכול. מערכת העיכול מגיבה ביתר למצבי לחץ, לאור רגישותה המוגברת למתח נפשי. יש לזכור כי מערכת העיכול מעוצבבת גם על ידי מערכות הורמונליות הקשורות לסטרס ומגיבה לכך באופן שונה אצל כל אדם.

רגישות עצבית. רגישות לאי נוחות כאב. הסובלים ממעי רגיז יחוו תסמינים כמכאיבים ומציקים במיוחד.

הפניית קשב. הפניית תשומת לב חוזרת לרמזים גופניים מדאיגים ומתן פרשנות מעוררת חרדה לתסמינים גופניים.

מורכבות פסיכולוגית.   מורכבות סביב רצונות, רגשות, מחשבות וחלומות אשר לא הובנו דיים ולא בוטאו באופן מלא. תכנים אלו, לעתים סותרים זה את זה, מושתקים ומודחקים, יוצרים דרישות סותרות מהבטן ומהמעי – לנוח או לפעול? להכניס פנימה או לסגור? לשמור או להפטר? לקחת או לתת? להתכווץ או להתרחב?

הסבר תזונתי. תזונאים ונטורופתים יחפשו פתרון תזונתי בהסתמך על ניסיונם והבנתם את התזונה המתאימה לאדם, מתוך הנחה כי לחלק מהאנשים רגישות גבוהה יותר לסוגי תזונה מסוימים, וסוגי מזונות וצמחי מרפא אחרים מביאים מזור לבעיה. ל

טיפול. הטיפול המומלץ הוא שילוב של טיפול תזונתי- נטורופתי וטיפול רגשי. אחד הדגשים בטיפול רגשי הוא הפחתת סטרסורים פנימיים וחיצוניים. סטרסורים פנימיים הם למשל: תובענות עצמית ופרפקציוניזם, חרדה ואי שקט, ביקורת עצמית, חומר נפשי שאינו מודע וזכרונות מכאיבים שאינם מעובדים. סטרסורים חיצוניים הם קשרים מלחיצים או רוויי קונפליקט עם אחרים – חברים לעבודה ובני משפחה או זוגיות טעונה, עומס לימודי, עבודה או פרוייקטים מלחיצים, טיפול בבן משפחה חולה ועוד.
טיפול דרך נשימה מסייע לפונים הסובלים ממעי רגיז לווסת את רמת ההחרדה, המתח והעוררות בגוף באמצעות טכניקות של נשימה, של חשיבה ושל דיבור עצמי מרגיעים.