פירוש חלומות

פירוש חלומות

משחר ההיסטוריה ניסו חוקרים, הוגים, מיסטיקנים ומטפלים להבין את תופעת החלימה. זהו תחום רחב, אינסופי ומרתק, הנוגע בהיבט הנפשי-פסיכולוגי, הרפואי-פיזיולוגי, האבולוציוני, הרוחני והמיסטי, התרבותי, הדתי וההיסטורי. האם לחלום יש משמעות? האם לחלום יש מטרה? האם יש לו מסר? כיצד לפרש את הרגשות העזים בחלום? האם דיי בכך שמוחנו ביצע את פעולה החלימה, או שמא יש חשיבות להבנתנו את החלום? אין אמת אחת, תשובה או נוסחה מדויקת. העוסקים בפסיכותרפיה רואים חלום כהזדמנות ללמוד על נפש האדם. כל תיאוריה, זווית ראיה ופירוש מוסיפים רובד נוסף.

לחלומות תפקיד בהישרדות האדם, בשמירת המערכת המנטלית שלו. חלימה היא תופעה אוניברסלית, גם בעלי חיים (יונקים) חולמים.
חלום הנו חוויה חושית, מחשבתית ורגשית. דימויים ויזואליים מופיעים, מלווים ברגש. לרוב רעיונות מובעים בחלום באופן לא מילולי.
במרבית החלומות יופיע האדם החולם, ויוצג קשר בינו לבין אחרים – שותפים להתרחשות כלשהי, לתקשורת, לתחרות, לתוקפנות או למיניות. הפחתה של שליטה ובקרה מאפשרת לחולם להאמין שההתרחשות בחלום אמתית, גם כשהיא כוללת תרחישים כגון הימצאות במקומות שונים ומשונים ללא סדר וזמן, יכולות על-אנושיות כמו תעופה, פגישות עם מתים ועם דמויות לא מציאותיות.
לרוב, לחולם אין אפשרות מודעת לכוון את עלילת החלום. עם זאת, קיימת תופעה הנקראת  "חלימה שקופה", טכניקה לשליטה במתרחש בחלום אשר חלק מהאנשים ניחנו בה באופן טבעי. בחלימה שקופה, החלק המודע של החולם מפעיל ביקורת רציונלית בזמן החלימה ויכול לשלוט במתרחש בחלום, לשנות את עלילתו ואף לבחור להתעורר.
קלווין הול, חוקר שניתח אלפי חלומות, שם לב כי בדרך כלל בעיה מרכזית של האדם חוזרת בחלומות רבים בצורות ובלבושים שונים. הוא טען כי חלימה היא למעשה חשיבה אשר נעשית באמצעות דימויים וסמלים. הסמלים מייצגים רעיונות, אמונות ומושגים של החולם, ולא אובייקטים ממשיים (Hall, 1953).

עובדות אלו משמשות את העוסקים בטיפול נפשי. תוכנם של חלומות מהווים רמזים חשובים מהעולם התת-מודע של המטופלים בפסיכותרפיה ובכך מסייעים להתקדמות התהליך הטיפולי. בחלומותינו, אנו תסריטאים, במאים, מלהקים. בהיותו תוכן מעומעם, החלום הוא גם מושא להשלכות של החשיבה המודעת: ניתן ליצוק בו אמונות, כמיהות ותובנות. מאחר ויתכנו לחלום פירושים רבים, רצוי לפרשו בדרך הרלבנטית לחולם ומועילה לו בהתמודדות בחייו.

למידע נוסף ניתן לקרוא:
שאלות מנחות לניתוח חלומות
חלימה וגלי מוח
חלומות בטיפול פסיכולוגי