נשימה ותודעה

נשימה תודעה וגלי מוח

ביום-יום הקוגניציה נוטה להיות, בהכללה – תבניתית, לוגית, דרוכה ומאופיינת בגלי מוח בטא, אלפא וגמא. תודעה זו ידועה במאפיינים שונים וחיוביים אך לעתים, לא מתאפשרת גישה לחשיבה יצירתית, אסבוציאטיבית ורוחנית, אשר עשויה להיות לעזר במצבי חיים מורכבים ובבעיות רגשית שחשיבה לוגית לא הצליחה לפתור. יתכן שבזמן חלימה, המוח משתמש בגלי תטא כדי להגיע לעיבוד ופיתרון של מצבים נפשיים מורכבים.

נשימה מעגלית מעוררת מצבי תודעה יחודיים. מחקר של  (Sviderskaya & Bykov (2004 בדק גלי מוח בזמן תהליך של נשימה מעגלית. נמצא כי בזמן תהליך נשימה מעגלית חלה עליה בגלי מוח תטא ודלתא, המופיעים במצבי תודעה יחודיים.  מצבי תודעה יחודיים מתרחשים במצבים של היפנוזה, מדיטציה, שינה וחלימה, יצירתיות ויצירה, חלימה בהקיץ, תפילה, ריקוד, טראנס שמאני וסמים פסיכדליים.

בתהליך נשימה מעגלית עשויים להופיע דמיונות, חזיונות, תסריטים דמויי חלום וזיכרונות נשכחים המגיעים מתוך עולמו הפנימי של הנושם. דמויות משמעותיות עשויות להופיע, אמיתיות או דמיוניות. מנגנוני ההגנה מקבלים ביטוי גופני או חזותי המאפשר להבין את דרך פעולתם. הפחתת פעילות החשיבה התבניתית, היומיומית והדרוכה במוח מאפשרת פעילות של רבדים עמוקים ותהליכי חשיבה ותפיסה שנמצאים בנו אך לא מזדמן לנו לפגוש ביומיום.

הנושם בתהליך ריברסינג חווה מצבי תודעה אחרים בעודו נשאר בהכרה מלאה, יכול להביע את עצמו, להפסיק או להעמיק את התהליך לבחירתו. ישנה יכולת להתבונן באופן מודע בתכנים שעולים, להחליט אם לאפשר לחומר מורכב לעלות למודעות או עדיין לא.

פעילות מוחית יחודית זו מאפשרת פתרונות יצירתיים לקונפליקטים מורכבים, הודות לגישה לידע רגשי, קוגנטיבי ורוחני אשר הופך זמין יותר במצבי תודעה יחודיים. גישה למצבי תודעה אחרים עוזרת לאדם להבין ולהעריך מחדש את עומקו ולהכיר רבדים נפשיים עמוקים שלא הכיר קודם לכן.